Nieuws uit de media

Uit de media is een rubriek met nieuwtjes die aan onderwijs en kinderen zijn gerelateerd. Ze worden opgespoord uit verschillende media.

  18 april, Leer uw kind sparen

  Kinderen die op jonge leeftijd al leren om met geld om te gaan, lukt dat als volwassene ook beter. Als ouder kunt u uw kind stap voor stap begeleiden bij het aanleren van deze belangrijke vaardigheid.

  Al vanaf 6 jaar kunt u uw zoon of dochter stimuleren iets te sparen van het wekelijkse zakgeld. Dat gaat nog sneller als er, als ze wat ouder zijn, zo nu en dan een kleinigheidje voor een klusje bij komt, of geld van een verjaardag. Een volgende stap is het openen van een eigen bankrekening.

  Sommige kinderen hebben geen enkele moeite met sparen, maar juist met uitgeven. Help uw kind dan door het te stimuleren iets te kopen - ook dát is tenslotte iets wat je moet leren. Vanaf de middelbare school komen er weer nieuwe zaken om de hoek kijken, zoals inkomsten uit een baantje en sparen voor grotere uitgaven op langere termijn. Meer is te lezen op www.nibud.nl/consumenten/leer-uw-kind-sparen/ Op dezelfde website staan allerlei handige tools die bij ‘financieel opvoeden’ van pas kunnen komen.

  11 april, ‘Hoe meer mensen het weten, hoe beter’

  Kinderen met een chronische ziekte of handicap voelen zich vaker onbegrepen door klasgenoten en onderwijzers dan kinderen zónder aandoening. Dat blijkt uit een onderzoek van het Verwey Jonker Instituut, dat onafhankelijk onderzoek doet naar actuele maatschappelijke vraagstukken.

  Naar schatting kampen 500.000 kinderen en jongeren - van 0 tot en met 18 jaar oud - met een chronische psychische aandoening zoals ADHD en autisme, of een somatische zoals epilepsie, astma, of diabetes.
  Astma komt het meeste voor (4,6%), gevolgd door stemmings- en angststoornissen (4,1%), de aandachtsstoornis ADHD (3,6%), chronische buikpijn (2,8%) en eczeem (2,8%). De impact van het slikken van medicijnen en het volgen van therapie is behoorlijk. Eén op de zes in het onderzoek werd in de afgelopen drie maanden opgenomen in het ziekenhuis.

  Kinderen met een aandoening zijn minder optimistisch over hun toekomst en zouden meer hulp op school willen krijgen. Ze voelen zich minder vaak thuis op school en op de sportclub. Naarmate ze ouder worden zijn er steeds minder mensen - leraren, klasgenoten - die ‘het weten’. Volgens de onderzoekers is het beter dat de omgeving wél op de hoogte is.

  www.verwey-jonker.nl


  27 maart, Samenhang jeugdhulp onvoldoende

  Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer maakt zich zorgen over de hulp aan kwetsbare kinderen. Deze is volgens haar onvoldoende en vertoont te weinig samenhang. Volgens Kalverboer hebben met name de meest kwetsbare kinderen te maken met een stapeling van problemen, en daarmee met verschillende instanties en wetgeving. De hulp die zij nodig hebben krijgen zij niet.
  'Er is geen plek voor kinderen die dringend psychische hulp nodig hebben, voogden wisselen elkaar in snel tempo af en kinderen zitten soms maandenlang thuis omdat er geen passend onderwijs is. Ondanks de brede inzet van alle betrokken partijen, lukt het ons niet om de hulp voor deze kinderen goed te regelen.', aldus de Kinderombudsman.

  Tussen de verschillende organisaties die kinderen en ouders terzijde moeten staan, staan schotten en barrières. Volgens Kalverboer moet er een overkoepelende visie komen die als basis gaat dienen voor alle hulp aan kinderen. Daarover wil ze in gesprek met minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

  www.kinderombudsman.nl


  21 maart, (On)gezond drinken op school

  De meeste kinderen krijgen zoet, vaak ongezond drinken mee naar school. Het gaat om bijvoorbeeld Chocomel, Fristi, water aangelengd met siroop en cola.

  Kinderen hebben dagelijks zo’n 1 tot 1,5 liter drinken nodig. Volgens het Nederlands Voedingscentrum drinken ze in de leeftijd van 9 tot 18 jaar gemiddeld 2 grote glazen limonade, frisdrank en verdunde siropen per dag. Beter is het echter om water te drinken, stelt het Voedingscentrum: ‘Dat bevat geen calorieën, tast je tanden niet aan, is goedkoop, makkelijk mee te nemen, goed voor het milieu en overal verkrijgbaar.’

  Op dit moment neemt 33 procent van de kinderen kraanwater mee naar school. De Nederlandse  waterleidingbedrijven zouden graag een hoger percentage zien. Ze willen water drinken aantrekkelijker maken voor kinderen, bijvoorbeeld door een speciaal watertappunt in de school te installeren of posters bij het kraantje in de klas te hangen. ‘Kraanwater is gezond, er zitten veel natuurlijke mineralen in. Uiteindelijk moeten we ervoor zorgen dat water drinken voor kinderen heel normaal is.’


  28 februari, Meedoen voor alle kinderen

  Wanneer kinderen thuis maar weinig geld hebben, kunnen ze niet meedoen aan activiteiten activiteiten die voor anderen heel gewoon zijn. Via het Kindpakket is het soms mogelijk tóch mee te gaan op schoolreisje, de contributie voor een hobby te betalen of zwemles te nemen. Kindpakket kan ook helpen bij het vieren van een leuke verjaardag.

  Voor meer informatie kun je terecht op de volgende websites:

  Gemeente Waadhoeke

  Gemeente Leeuwarden

  Gemeente Harlingen


  18 januari, Museumjeugduniversiteit in Friesland

  Kinderen van 8 tot en met 12 jaar die veel meer over geschiedenis willen weten dan juf of meester vertelt kunnen naar een hoorcollege in het Fries Museum of bij Tresoar. 

  Nu heb je de kans. Volg vier colleges over het dagelijks leven door de eeuwen heen; ontdek hoe kastelen er in de Middeleeuwen uitzagen en waar ze voor werden gebruikt. En wat weten we eigenlijk van het leven in de 17de eeuw? En wat hebben Frankrijk en de ananas te maken met erwtensoep uit de 18e en 19e eeuw?

  • 10 februari Fries Museum | Hoe leefde je in de Gouden Eeuw - jeugdcollege door expert Karen Straathof
  • 10 maart Fries Museum | Waarom schilderen kunstenaars zo vaak tafels vol eten - jeugdcollege door expert Tineke Neyman
  • 7 april Fries Museum | Een kasteel, wat is dat eigenlijk - jeugdcollege door expert Diana Spiekhout
  • 12 mei Tresoar | Wat aten rijke Friezen in de 18e en 19e eeuw - jeugdcollege door expert Anne van Lieshout

   Op de site van museumjeugduniversiteit vind je meer informatie.